Krem z dyni
Składniki:
• mała dynia (ja dałam piżmową, najbardziej ja lubię)
• 4 dużych ziemniaków
• łyżka masła
• 1 duża cebula
• 4 ząbki czosnku
• 1 czubata łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
• 1 duży pomidor
• 2 szklanki bulionu
• 1 szklanka mleka
• sól, pieprz
Przygotowanie:
• umyta dynie i obrane ziemniaki kroimy w kostkę,
• w garnku na maśle zeszklić posiekana cebule i czosnek,
• dodać imbir i kurkumę, smażyć 2 min,
• dorzucić ziemniaki i dynie,
• zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw,
• obranego ze skory pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, gotujemy 5 min,
• wszystko blendujemy, wlewamy mleko, dajemy sól i pieprz do smaku, gotujemy 5 min,
Na talerzu posypują ja prażonymi pestkami dyni i ziarnami słonecznika, jako dodatek można zrobić grzanki z ulubionego chleba, Smacznego.
Dynia, jak tu jej nie kochać
To mało doceniane warzywo, które daje nam tak wiele, ale niestety mało kto z tego korzysta. Jest bardzo ceniona w medycynie naturalnej za wartość odżywcza miąższu takie jak wapń, magnez, selen, potas czy cynk oraz witamin antyoksydacyjnych: A, C i E, a także kwasu foliowego i niacyny. Jest stosowana jako lek przeciw zaparciom, zaburzeniom trawiennym oraz przy dużym poziomie cholesterolu we krwi, ochraniają błony śluzowe przewodu pokarmowego i dróg oddechowych przed zakażeniami, zapobiegają miażdżycy i chorobom serca, opóźniają starzenie się, minimalizują ryzyko pojawienia się nowotworów, pomaga w leczeniu łuszczycy, trądzika, egzemy, pomaga także przy pękających opuszkach palców czy spękanych piętach.
Sok z dyni jest u często używany do odtruwania organizmu, jest moczopędny i pomaga nerka na lepsze wydalanie toksyn.
Olej z pestek dyni tłoczony na zimno ma wspaniale wartości, nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, skwalen, kwasy fenolowe, tokoferole oraz barwniki roślinne. Poprawiają profil lipidowy krwi, obniżają ciśnienie tętnicze, mają działanie antyoksydacyjne.
Dynia ma dobroczynny wpływ nie tylko na nasze ciało, ale także i na dusze. Pomaga przy rozstrojach nerwowych, w problemach z zaśnięciem, przemęczeniu umysłowym czy to od stresu, czy nawet depresji.