Astronauta NASA udostępnił nowe zdjęcie skręconej, fioletowej formacji na pokładzie Międzynarodowej Stacji Kosmicznej
Astronauta NASA udostępnił zdjęcie dziwnie wyglądającej, skręconej, fioletowej formacji z pokładu Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS). Don Pettit, inżynier chemik i najstarszy astronauta NASA w kosmosie, wykonał to zdjęcie podczas ekspedycji 72, która trwała od 23 września 2024 r. do 18 kwietnia 2025 r. Użytkownicy mediów społecznościowych byli zdezorientowani widząc fioletowo-czarną, przypominającą macki narośl w centrum zdjęcia. Jednak rzeczywistość kryjąca się za zdjęciem pana Pettita była znacznie bardziej prozaiczna: był to ziemniak.
Astronauta powiedział, że ziemniak został nazwany na cześć radzieckiego statku kosmicznego Sputnik Spudnik-1. Kiedy opublikował to w sieci, jeden z komentujących zażartował, że wygląda to jak „Mimic wykluwający się z jaja”, co było nawiązaniem do gry science fiction Prey z 2017 roku.
Cytat:Powiedział: „Na wyprawę 72 zabrałem ze sobą ziemniaki do mojego kosmicznego ogrodu, co było zajęciem, któremu oddawałem się w wolnym czasie”.
Cytat:„To wczesny fioletowy ziemniak, wyposażony w mały kawałek rzepu, aby przymocować go w moim improwizowanym terrarium z oświetleniem do uprawy roślin”.
Pan Pettit wyjaśnił, dlaczego poświęcił swój wolny czas na badanie ziemniaków.
Cytat:Dodał: „Ziemniaki należą do najbardziej wydajnych roślin, jeśli weźmie się pod uwagę jadalne składniki odżywcze w stosunku do całkowitej masy rośliny (w tym korzeni)”.
Cytat:„Ziemniaki, o których wspomniał już Andy Weir w swojej książce/filmie „Marsjanin”, będą również odgrywać rolę w przyszłych badaniach kosmicznych”.
Cytat:„Dlatego pomyślałem, że dobrze byłoby zacząć już teraz!”
W filmie „Marsjanin”, opartym na książce pod tym samym tytułem, Matt Damon wciela się w rolę biologa Marka Watneya, któremu udaje się uprawiać ziemniaki na Marsie, aby się nimi żywić.
Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl