Piloci uchwycili „flotę UFO” eskortującą samolot pasażerski Boeing nad Egiptem
Piloci komercyjni sfilmowali „flotę UFO” eskortującą samolot pasażerski nad Egiptem. Nagranie zostało wykonane w kabinie i pokazuje kilka świecących kul, które według załogi Boeinga 747 „tańczyły” podczas lotu.
Dailymail.co.uk donosi: Kapitan Van Pangemanan podzielił się klipem na swoim kanale YouTube i powiedział, że UFO mogło migać „jakby próbowało przekazać wiadomość”.
„Myśleliśmy, że to światło to samolot, ale nie było go na naszym radarze” - powiedział pilot. „Potem pomyśleliśmy, że to może gwiazda, ale gwiazdy migotały szybko i nie poruszały się”.
Na nagraniu wideo, wykonanym około 5 rano czasu lokalnego po starcie samolotu z Jeddah w Arabii Saudyjskiej, UFO kołysze się lub przewraca w powietrzu, po czym wydaje się ciemnieć lub znikać w pokrywie chmur poniżej.
Niektórzy przypuszczali, że meteory z deszczu meteorów Perseidów stworzyły światła, ale kapitan Van Pangemanan uważa, że ruchy UFO były wystarczająco „inne”, aby można je było wytłumaczyć spadającą gwiazdą.
Cytat:„Światło UFO przed nami porusza się swobodnie” - powiedział. „Światło UFO świeciło przez długi czas i poruszało się”.
Według kapitana Van Pangemanana, kuliste światła UFO pojawiły się około 30 minut po starcie i normalnym locie - po tym, jak jadł wczesne śniadanie w kokpicie odrzutowca. Według astronoma i redaktora Old Farmer's Almanac, Boba Bermana, deszcz meteorów Perseidów zwykle rozpoczyna się w połowie lipca i nasila się wraz z postępem lata, aż burza spadających gwiazd osiągnie swój szczyt między 11 a 13 sierpnia.
Pozorny punkt początkowy lub radiant meteorów Perseidów znajduje się mniej więcej na północny wschód od gwiazdozbioru Perseusza, od którego pochodzi nazwa tego corocznego wydarzenia.
Jednakże niebiańskie wydarzenia mają swoje rzeczywiste źródło w szczątkach komety 109P/Swift-Tuttle, której ścieżka przecina Ziemię każdego lata. Ponieważ kapitan Van Pangemanan i jego samolot Max Air Ltd. podróżowali swoim Boeingiem 747 w kierunku południowo-zachodnim z Jeddah do Abudży (Nigeria), UFO po prawej stronie kokpitu wskazywało mniej więcej kierunek deszczu meteorów.
Podczas szczytu deszczu spadających gwiazd w sierpniu, obserwatorzy nieba nienarażeni na miejskie zanieczyszczenie światłem mogą czasami zobaczyć do 100 spadających gwiazd na godzinę.
„Myśleliśmy również, że światło może być satelitą” - kontynuował kapitan Van Pangemanan - ponieważ jest teraz wiele satelitów Starlink, które właśnie zostały wystrzelone przez Elona Muska. W poście na swoim
kanale YouTube kapitan Van Pangemanan poprosił swoich fanów o pomoc w rozwiązaniu zagadki, mówiąc: „Proszę, przekonaj się sam, może uda ci się zidentyfikować ten latający obiekt”.
Pilot i vloger podał również dodatkowe szczegóły dotyczące czasu obserwacji, stwierdzając, że miało to miejsce 30 minut po starcie. W komentarzach pod jego postem na YouTube inni piloci również się wypowiedzieli, opowiadając o podobnie niesamowitych obserwacjach UFO podczas służby.
Cytat:„Latałem samolotem 747. Kiedy leciałem nad Morzem Japońskim w drodze do Korei, zobaczyłem ten sam rodzaj światła” - powiedział pilot Paul Bishop.
Cytat:„Miesiąc później inny pilot powiedział mi, że zaobserwował to samo nad Pacyfikiem, a jeszcze inny powiedział, że widział to nad Kanadą” - dodał.
DailyMail.com skontaktował się z kapitanem Van Pangemananem, aby uzyskać więcej informacji na temat obserwacji i zaktualizuje ten artykuł po otrzymaniu odpowiedzi. Według jego konta na Instagramie, pilot ma 32-letnie doświadczenie w lataniu i ponad 130 000 obserwujących.
Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl