Egipska Księga Umarłych ujawnia trzy tajemnice: śmierć jest tylko iluzją

dodany przez Amon w Zagadkowy Świat

Egipska Księga Umarłych ujawnia trzy tajemnice: śmierć jest tylko iluzją, a twoja istota jest wieczna

[Obrazek: Screenshot-2025-07-17-at-17-21-18-om.png]

Strach przed śmiercią jest głęboko zakorzeniony w ludzkiej świadomości. Ale co by było, gdyby śmierć była tylko fatamorganą? Starożytni Egipcjanie wyznawali tę pogląd, który został zapisany w tajemniczej Księdze Umarłych. Trzy zagadki ujawniają rzeczywistość życia, śmierci i wiecznego istnienia. Tajemnice te pokazują, że śmierć jest jedynie przejściem, a nie końcem, i potwierdzają naszą wieczną ciągłość.

Pierwsza tajemnica: początek wszechświata

Pierwotna tajemnica Księgi Umarłych dotyczy powstania kosmosu. Aby zrozumieć iluzję śmierci, należy zrozumieć samo istnienie. Fragment Księgi Umarłych głosi: „Jestem jeden i widzę siebie podzielonego. Jestem dwa, cztery i osiem. Jestem wszechświatem w jego różnorodności. Jestem moimi przemianami. To jest moje ponowne zjednoczenie”.

Ten fragment interpretuje stworzenie jako zjawisko numeryczne, a nie fizyczne. Podstawą wszechświata nie jest materia, ale świadomość, myślenie i liczby. Przed powstaniem świata materialnego istniała tylko jedna kosmiczna świadomość, Absolut. Wielki Wybuch symbolizuje rozpad tej jedności na wiele różnych form świadomości, które dały początek materialnemu wszechświatowi. Pierwsza tajemnica Księgi Umarłych głosi, że nasza rzeczywistość jest zbiorowym matematycznym snem, zwykłą iluzją stworzoną przez umysł. Nasza egzystencja wykracza poza fizyczne życie ciała i stanowi manifestację wiecznego ducha w materialnym naczyniu.

Druga tajemnica: stać się wężem

Skoro wiemy już, że jesteśmy wieczną świadomością niezależną od ciała, pojawia się pytanie: czym zatem jest życie i śmierć? Odpowiedź daje druga tajemnica Księgi Umarłych, „Stać się wężem”. Księga Umarłych opisuje proces transformacji w następujący sposób: „Wąż, który spożył proch i gnijące mięso, poznaje tajemnice swojej przemiany. Dzięki maskaradzie śmierci zyskuję wgląd w iluzje czasu. Przemieniam się. Rozkwitam poza papierową powłoką, która kiedyś mnie definiowała”.

Metafora sugeruje, że śmierć jest jedynie przejściem, podobnym do węża zrzucającego skórę. Podczas gdy ciało ulega rozkładowi, świadomość pozostaje wieczna. Po śmierci forma fizyczna może ulec rozkładowi, ale wieczna świadomość pozostaje i może odrodzić się w nowej formie, aby kontynuować ewolucję i postęp.

Wszystko na świecie znajduje się w stanie ciągłej zmiany, a ludzkie ciało nie jest tu wyjątkiem. Jednak jako wieczna świadomość nigdy nie przestajesz istnieć. Po prostu przechodzisz z jednej egzystencji do drugiej, gromadząc nowe doświadczenia i mądrość.

Trzecie sekret: powrót do domu jest sensem życia

Trzecie sekret Księgi Umarłych ma ujawnić sens naszego istnienia. Mówi ona, że jeśli przed Wielkim Wybuchiem byliśmy pojedynczą świadomością, to poprzez proces inkarnacji i ewolucji powracamy do tej pierwotnej jedności. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że życie materialne i reinkarnacja są niezbędne do samodoskonalenia i ewolucji, a ostatecznie prowadzą do boskiej inteligencji. W matematyce perfekcja jest równoznaczna z symetrią. Sugeruje to, że jako istoty wieczne, posiadające świadomość, powinniśmy dążyć zarówno do harmonii osobistej, jak i zbiorowej. Kiedy osiągniemy doskonałość i harmonię, zniknie potrzeba fizycznej formy i powrócimy do stanu czystej świadomości, łącząc się w jedną całość. Ten szczyt jedności nazywany jest punktem omega.

Trzy tajemnice Księgi Umarłych wykraczają poza zwykłe starożytne mity. Ucieleśniają one głębokie filozoficzne spostrzeżenia i ujawniają, że śmierć jest tylko iluzją, a my jako wieczna świadomość istniejemy poza czasem i przestrzenią. Naszym ostatecznym przeznaczeniem jest odzyskanie utraconej jedności poprzez dążenie do wiedzy, rozwoju osobistego i ewolucji.

Teraz, gdy tajemnice zostały ujawnione, możemy zmienić nasze spojrzenie na śmierć i przyjąć przekonanie, że życie jest wieczne i trwa poza naszą fizyczną śmiercią. Egipska Księga Życia ujawnia, że jesteśmy wyjątkową świadomością, która doświadcza siebie poprzez liczne życia. Jesteśmy bóstwami, które rozpoznają swoją prawdziwą naturę.

Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl
[Obrazek: Bez-nazwy-25489.png]
Skocz do:

« Starszy wątek Nowszy wątek »