Po 18 latach milczenia lokaj Epsteina mówi: „On na pewno nie popełnił samobójstwa” – jednostki specjalne chronią Maxwell w więzieniu
Zdjęcie tytułowe: The Telegraph opublikował zdjęcie Jeffreya Epsteina w jego prywatnym odrzutowcu z 2019 roku. Zdjęcie to, prawdopodobnie jedno z ostatnich, na którym finansista widnieje w bluzie izraelskich sił zbrojnych (IDF), donosi The Telegraph.
Wieloletni kamerdyner Jeffreya Epsteina
wypowiedział się na temat śmierci zmarłego pedofila i skompromitowanego finansisty, dołączając tym samym do rosnącej liczby osób, które uważają samobójstwo za mało prawdopodobne. Valdson Vieira Cotrin, który przez 18 lat zarządzał rezydencją Epsteina w Paryżu, ogłosił to w wywiadzie dla brytyjskiej gazety „The Telegraph”.
Cytat:„Jestem jak jego brat [Mark Epstein]. Nie wierzę, że to było samobójstwo. Zbyt mocno kochał życie” – powiedział Cotrin.
Opisał swoje ostatnie spotkanie z Epsteinem – obraz człowieka, który nie wydawał się wcale skłonny do samobójstwa. Epstein był zrelaksowany i rozmawiał o planach na przyszłość: dalszych inwestycjach na swoich wyspach, dyskretnym zakupie drugiej posiadłości, którą odwiedził Cotrin, oraz przyszłych pobytach w Paryżu.
Cytat:„Zawiozłem go na lotnisko Le Bourget. Była sobota, ponieważ w poniedziałek miał stanąć przed sędzią w związku z tymi wszystkimi zarzutami” – powiedział Cotrin.
Cytat:"Krótko po wyjeździe Epsteina stało się jasne, jak poważna jest sytuacja. Kiedy wróciłem do domu, zadzwoniły dwie młode kobiety – jego długoletnia główna przyjaciółka Karyna [Shuliak] i inna, która dla niego pracowała. Powiedziały: „Pan Epstein trafił do więzienia. Przyjechał do Nowego Jorku. Policja czekała na niego”.
Cotrin wyjaśnił, że pracował dziesiątki razy w posiadłości Epsteina w Nowym Jorku, Palm Beach (Floryda) i na Little St. James – karaibskiej wyspie, którą media nazywają „wyspą pedofilów” i na której Epstein często przetrzymywał i gwałcił nieletnie ofiary. „Całkowicie mi ufał” – powiedział Cotrin, który nie pracuje od śmierci swojego pracodawcy sześć lat temu, dodając, że nigdy nie widział, aby Epstein popełnił przestępstwo seksualne.
Cytat:„Byłem jego szoferem, kucharzem, gospodynią domową. Robiłem wszystko w Paryżu. Byłem jego jedynym pełnoetatowym pracownikiem i pracowałem dla niego od 2001 roku aż do jego śmierci. Jeśli ktoś mógł coś zobaczyć, to tylko ja – nie ma nikogo innego”.
Oficjalna wersja samobójstwa i wątpliwości
Jeffrey Epstein został znaleziony martwy 10 sierpnia 2019 r. o godz. 6:30 rano w swojej celi w Metropolitan Correctional Center w Nowym Jorku – powieszony na swoim łóżku. O godz. 6:39 w szpitalu Downtown Hospital w Nowym Jorku stwierdzono zgon. Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych oraz koroner miasta Nowy Jork oficjalnie uznali śmierć za samobójstwo przez powieszenie. Jego brat Mark Epstein do dziś odrzuca tę wersję.
Cytat:„Uważam, że został zamordowany. Dzień po jego śmierci usłyszałem w CNN, że znaleziono go martwego – prawdopodobnie w wyniku samobójstwa. Potem przeprowadzono sekcję zwłok i obaj [koronerzy] zgodzili się, że wygląda to bardziej na morderstwo niż samobójstwo”.
Sekcję zwłok Epsteina przeprowadzili zarówno główny lekarz sądowy dr Barbara Sampson, jak i dr Michael Baden, patolog zatrudniony przez rodzinę Epsteina. Mark Epstein powołuje się na wyniki badań kryminalistycznych, które jego zdaniem zaprzeczają tezie o samobójstwie:
Cytat:„Jednym z najważniejszych punktów były trzy złamane kości w jego szyi. Dr Baden przeprowadził około 500 sekcji zwłok i pracuje od ponad 50 lat. Rozmawiałem z innymi patologami i twierdzą oni, że w przypadku „miękkiego powieszenia” – jak miało to rzekomo miejsce w przypadku Jeffreya – można mieć jedno złamanie kości, może dwa, ale nikt nigdy nie widział trzech złamań w tego rodzaju powieszeniu”.
WŁAŚNIE – Pojawiło się nowe zdjęcie Billa Clintona z kamerdynerem Epsteina na pokładzie prywatnego odrzutowca Epsteina –
The Telegraph
Oficjalne śledztwo i „lista klientów”
Na początku lipca wspólny komunikat Departamentu Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych i FBI stwierdził, że „wyczerpująca analiza” dowodów definitywnie wyklucza morderstwo. Władze zaprzeczyły również istnieniu „listy klientów” zawierającej kontakty Epsteina – wbrew wcześniejszym oświadczeniom byłej prokurator generalnej Pam Bondi. Bondi zasugerowała wcześniej w
Fox News, że taka lista znajduje się „na moim biurku” do wglądu. Ta uwaga podsyciła spekulacje, że Epstein mógł próbować kontrolować elity polityczne i gospodarcze poprzez szantaż.
Wymiar polityczny
Donald Trump wielokrotnie próbował bagatelizować skandal i oskarżał Demokratów o inscenizowanie afery Epsteina jako „oszustwa” w celu sabotowania jego programu. Również amerykańskie media głównego nurtu próbują zamieść sprawę Epsteina pod dywan. Podobnie jak naiwni zwolennicy Trumpa, którzy dają się rozpraszać nowymi teoriami na temat sprawy Epsteina.
Siły specjalne chronią Ghislaine Maxwell w więzieniu
Żołnierze sił specjalnych zostali wysłani, aby chronić Ghislaine Maxwell w więzieniu po tym, jak otrzymała ona lawinę gróźb śmierci. Maxwell, która obecnie odbywa 20-letnią karę więzienia za swoją rolę w pozyskiwaniu i pośredniczeniu w dostarczaniu nieletnich dziewcząt dla skompromitowanego finansisty Jeffreya Epsteina, została przeniesiona z więzienia na Florydzie, gdy zgodziła się współpracować w trwającym śledztwie Departamentu Sprawiedliwości przeciwko Epsteinowi i jego współpracownikom.
Według
New York Sun „Ghislaine Maxwell, wieloletnia kochanka i najbliższa powiernica Jeffreya Epsteina, otrzymała groźby śmierci od czasu jej niespodziewanego przeniesienia do więzienia o minimalnym poziomie bezpieczeństwa w Bryan w Teksasie. To skłoniło funkcjonariuszy federalnych służb więziennych do wezwania antyterrorystycznych i specjalnych jednostek Bureau of Prisons w celu znacznego wzmocnienia bezpieczeństwa w zakładzie”.
„Członkowie zespołu reagowania operacji specjalnych BOP [Board of Prisons] pracowali wokół wejścia i terenu federalnego więzienia Camp Bryan, aby monitorować zagrożenia dla Maxwell pochodzące z zewnątrz” – wyjaśnia
Sun, dodając, że BOP wykorzystało również swoją jednostkę antyterrorystyczną do monitorowania zagrożeń wewnątrz więzienia. Oba zespoły pracują w więzieniu od momentu przeniesienia Maxwell.
Zgodnie z oświadczeniem Jaya Claytona, prokuratora federalnego okręgu południowego Nowego Jorku, przed ujawnieniem dowody z obu spraw muszą zostać „w odpowiedni sposób oczyszczone z danych dotyczących ofiar i innych danych osobowych”. Clayton wraz z prokurator generalną Pam Bondi i zastępcą prokuratora generalnego Toddem Blanche poprosili sędziego na Manhattanie o odroczenie publikacji dokumentów do 14 sierpnia, aby zapewnić, że strony wymienione w tych dokumentach zostaną poinformowane o zbliżającej się publikacji. Prezydent Trump spotkał się z poważną krytyką, zwłaszcza ze strony zwolenników MAGA, ponieważ jego administracja nie ujawniła w całości akt Epsteina, mimo że złożyła taką obietnicę wyborczą. Krytykowano również dyrektora FBI Kash Patela, jego zastępcę Dana Bongino i prokurator generalną Pam Bondi za nie dotrzymanie wcześniejszych obietnic i zapewnień dotyczących akt.
Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl