Gwiazda dziecięca z Hollywood: ludzie Spielberga traktowali mnie jak kawałek mięsa

dodany przez Amon w Nowy Porządek Świata

Gwiazda dziecięca z Hollywood: ludzie Spielberga traktowali mnie jak kawałek mięsa i podawali mnie z rąk do rąk

[Obrazek: Screenshot-2026-05-05-at-12-48-45-Ho-TV.png]

Brandon „Bug” Hall, znany przede wszystkim z roli sympatycznego Alfalfy w klasycznym filmie familijnym „The Little Rascals” z 1994 roku (wyprodukowanym przez Stevena Spielberga), opowiedział o ciemnej stronie swojej wczesnej sławy w Hollywood. W bezkompromisowej i emocjonalnej relacji Hall opisuje, jak dwóch pomocników Spielberga z ekipy produkcyjnej wykorzystywało go seksualnie od 8. roku życia – była to tortura, która według jego słów trwała przez kolejne lata w ramach wielu projektów.

W szczerym wywiadzie Hall opowiedział, jak zdobył tę kultową rolę bez wcześniejszego przesłuchania filmowego. Dorastał, oglądając oryginalne krótkie filmy z serii „Our Gang” i podczas dużego otwartego castingu tak przekonująco naśladował postać Alfalfy, że zwrócił na siebie uwagę ekipy castingowej.

Cytat:„Pamiętam pierwszy dzień zdjęć. Mam to w pamięci jak na dłoni” – powiedział Hall. „Pamiętam, jak tam wkroczyłem z dumą…”

To, co zaczęło się jako spełnienie marzeń, szybko przerodziło się w traumę. Zaledwie kilka dni po rozpoczęciu produkcji dwóch mężczyzn pracujących na planie zaczęło wykorzystywać seksualnie 8-latka.

Cytat:„Dużo o tym myślałem” – zastanawiał się Hall. „Zastanawiałem się, czy ci sprawcy mają jakiś szósty zmysł na dzieci wymagające opieki. Albo czy inne rodzaje sprawców mają szósty zmysł na osoby wymagające ochrony”.

Opisał, jak jako dziecko odczuwał głęboki gniew i był świadomy, że nikt go nie chronił, kiedy najbardziej tego potrzebował.

Cytat:„Dobrze pamiętam, że wtedy, mając osiem lat, byłem w pełni świadomy, że nikt mnie nie chroni. A przecież powinienem być chroniony”.

Hall mówił wcześniej o wykorzystywaniu przez własnego ojca (który później trafił do więzienia), co sprawiło, że był szczególnie bezbronny, gdy wkraczał do branży. 

Przez lata „przekazywany z rąk do rąk”

Wykorzystywanie nie zakończyło się wraz z filmem „Małe łobuzy”. Według Halla trwało ono „od filmu do filmu, od projektu do projektu, przez wiele lat”. W raportach krążących w sieci oraz w wywiadach opisał, jak był traktowany jak „kawał mięsa” i „przekazywany z rąk do rąk” przez osoby, które według jego zeznań są powiązane z otoczeniem Spielberga – chociaż nie podał publicznie nazwisk tych dwóch mężczyzn z planu filmu. Te rewelacje powróciły w ostatnich latach dzięki podcastom, wpisom w mediach społecznościowych i artykułom, wywołując ponowną dyskusję na temat bezpieczeństwa dzieci na planach filmowych w Hollywood.

Hall szczegółowo opisał, w jaki sposób to środowisko pozostawiło go bez ochrony i jak doprowadziło to później do problemów z alkoholem i narkotykami jako strategii radzenia sobie, zanim ostatecznie wycofał się z branży filmowej.

Powtarzająca się tragedia w Hollywood

Wypowiedź Halla przypomina relacje innych byłych dziecięcych gwiazd, które potępiły systemowe zaniedbania w zakresie ochrony nieletnich w branży rozrywkowej. Chociaż „Wspaniała szóstka” dla wielu pozostaje ulubionym filmem, relacja Halla dobitnie pokazuje ludzkie koszty ponoszone za kamerą. Nie opublikowano żadnych publicznych oświadczeń ani zaprzeczeń ze strony Spielberga lub ekipy produkcyjnej w związku z tymi konkretnymi zarzutami dotyczącymi wypowiedzi Halla. Dzisiaj Hall w dużej mierze zdystansował się od głównego nurtu Hollywood i skupia się na swojej rodzinie oraz innej ścieżce życiowej.

Jego decyzja o publicznym zabraniu głosu podkreśla nieustanne żądania dotyczące lepszych środków ochronnych, nadzoru i odpowiedzialności w odniesieniu do dziecięcych aktorów.

Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl
[Obrazek: Bez-nazwy-25489.png]
Skocz do:

« Starszy wątek Nowszy wątek »