Egipska Księga Umarłych ujawnia trzy sekrety: śmierć jest tylko iluzją, a twoja istota jest wieczna
Strach przed śmiercią jest głęboko zakorzeniony w ludzkiej świadomości, ale co by było, gdyby śmierć była tylko mirażem? Starożytni Egipcjanie mieli taki pogląd, zawarty w enigmatycznej Księdze Umarłych. Istnieją trzy zagadki, które odsłaniają rzeczywistość życia, śmierci i wiecznego istnienia. Sekrety te pokazują, że śmierć jest jedynie przejściem, a nie ustaniem, potwierdzając naszą wieczną ciągłość.
Pierwszy sekret: początek wszechświata
Pierwsza tajemnica Księgi Umarłych odnosi się do powstania kosmosu. Zrozumienie iluzorycznej natury śmierci wymaga zrozumienia samego istnienia. Fragment Księgi Umarłych głosi: „Jestem jednym, widząc się podzielonym. Jestem dwoma, czterema i ośmioma. Jestem wszechświatem w różnorodności. Jestem moimi transformacjami. To jest moje zjednoczenie”. Ten fragment interpretuje stworzenie jako zjawisko numeryczne, a nie fizyczne. Podstawą wszechświata nie jest materia, ale świadomość, myśl i liczby. Przed powstaniem świata materialnego istniała tylko jedna kosmiczna świadomość, Absolut. Wielki Wybuch oznacza fragmentację tej jedności na wiele odrębnych świadomości, dając początek materialnemu wszechświatowi.
Pierwszy sekret Księgi Umarłych sugeruje, że nasza rzeczywistość jest zbiorowym matematycznym snem, zwykłą iluzją stworzoną przez umysł. Nasza egzystencja wykracza poza fizyczne życie ciała, reprezentując manifestację wiecznego umysłu w materialnym naczyniu.
Drugi sekret: Stawanie się wężem
Teraz, gdy wiemy, że jesteś wieczną świadomością niezależną od ciała, pojawia się pytanie: czym zatem jest życie i śmierć? Drugi sekret Księgi Umarłych, zwany „Staniem się wężem”, dostarcza odpowiedzi. Księga Umarłych przedstawia proces transformacji w następujący sposób: „Wąż, po spożyciu pyłu i zbutwiałego ciała, odkrywa tajemnice zrzucanej przez siebie skóry. Dzięki maskaradzie śmierci zyskuję wgląd w miraże czasu. Przekształcam się. Rozkwitam poza papierową łuską, która kiedyś mnie definiowała”.
Metafora sugeruje, że śmierć jest jedynie przejściem, podobnym do zrzucania skóry przez węża. Podczas gdy ciało może zginąć, świadomość trwa wiecznie. Po śmierci forma fizyczna może ulec pogorszeniu, ale wieczna świadomość trwa, potencjalnie odradzając się w nowej formie w celu dalszej ewolucji i postępu. Wszystko na świecie jest w stanie ciągłej zmiany, a ludzkie ciało nie jest inne. Jednak jako wieczna świadomość nigdy nie przestajesz istnieć. Po prostu przechodzisz z jednej egzystencji do drugiej, gromadząc nowe doświadczenia i mądrość.
Trzeci sekret: Powrót do domu jest celem życia
Mówi się, że trzeci sekret Księgi Umarłych ujawnia cel naszego istnienia. Zakłada ona, że jeśli przed Wielkim Wybuchem byliśmy pojedynczą świadomością, to proces inkarnacji i ewolucji jest naszą drogą powrotną do tej nieskazitelnej jedności. Starożytni Egipcjanie wierzyli, że życie materialne i reinkarnacja były niezbędne do samodoskonalenia i ewolucji, ostatecznie prowadząc z powrotem do boskiej inteligencji. W dziedzinie matematyki doskonałość równa się symetrii, co sugeruje, że jako wieczne istoty świadomości powinniśmy dążyć zarówno do osobistej, jak i zbiorowej harmonii.
Ostatecznie, gdy doskonałość i harmonia zostaną osiągnięte, potrzeba fizycznej formy ustanie, a my powrócimy do stanu czystej świadomości, łącząc się w jedną całość. Ta kulminacja jedności jest określana jako Punkt Omega.
Trzy sekrety Księgi Umarłych wykraczają poza starożytne mity. Ucieleśniają one głębokie filozoficzne spostrzeżenia, ujawniając, że śmierć jest jedynie iluzją i że istniejemy jako wieczne świadomości poza czasem i przestrzenią. Naszym ostatecznym przeznaczeniem jest odzyskanie utraconej jedności poprzez dążenie do wiedzy, rozwoju osobistego i ewolucji.
Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl