Wynalazca, który potrafi przekształcić plastikowe śmieci w paliwa, nagle zniknął

dodany przez Amon w Nauka

Po tajemniczym poście: wynalazca, który potrafi przekształcić plastikowe śmieci w paliwa takie jak benzyna i olej napędowy, nagle zniknął

[Obrazek: Screenshot-2025-07-31-at-10com.png]

Młody wynalazca z USA zaniepokoił miliony swoich obserwujących w mediach społecznościowych, znikając po tajemniczym poście, w którym twierdził, że jest „atakowany”. Od 9 lipca nie ma żadnych wiadomości od Juliana Browna z Atlanty, który opublikował filmik, który stał się viralem, sugerując, że „zauważył bardzo dziwne rzeczy”.

Co wynalazł Julian Brown?

Młody człowiek zyskał sławę dzięki przełomowej pracy naukowej, w ramach której wynalazł „plastolinę” – urządzenie przekształcające plastikowe odpady w paliwa, takie jak benzyna i olej napędowy.

W wieku zaledwie 21 lat ten geniusz nauki opracował urządzenie, które może mieć przełomowe znaczenie dla całej planety. Dzięki temu zyskał wielu fanów dbających o środowisko w Internecie; na swoim profilu na Instagramie może pochwalić się 1,8 miliona obserwujących. Jednak po upływie prawie trzech tygodni od ostatniego posta, w którym zamieścił niepokojące informacje dotyczące swojego bezpieczeństwa, fani martwią się o niego.

Jaka była tajemnicza wiadomość Juliana Browna?

Powiedział: „OK, słuchajcie wszyscy. Nie mogę wchodzić w szczegóły, ale dzieją się bardzo, bardzo dziwne rzeczy. W tej chwili jestem atakowany na wiele sposobów”. Chcę, żeby wszyscy o tym wiedzieli. Miejcie więc oczy szeroko otwarte. Ja mam, ale dzieje się wiele. Nadal pracuję, nadal buduję – nic tego nie powstrzyma. Ale mówię wam teraz: uważajcie, bo jestem atakowany”.
Większość ludzi zgodziłaby się, że przekształcanie odpadów z tworzyw sztucznych w zrównoważone źródło energii to świetna rzecz dla naszej planety. Łatwo jednak zauważyć, że Brown narobił sobie wrogów, zwłaszcza wśród wielkich koncernów naftowych, które pomimo znacznego śladu węglowego zarabiają miliardy na swoim źródle energii.

Gdzie jest teraz Julian Brown?

Chociaż matka Browna, Nia, zapewniła fanów, że jest on „bezpieczny”, jej oświadczenie nie rozwiewa obaw, że 21-latek ma kłopoty i może być na celowniku przełożonych, którzy nie są zachwyceni jego ekologicznym wynalazkiem. Powiedziała: „Mogę potwierdzić, że Julian jest bezpieczny, ale w trosce o jego bezpieczeństwo nie mogę podać żadnych dalszych informacji”.

Mimo że ma zaledwie 21 lat, Brown założył już własną firmę NatureJab, otrzymał 100 000 dolarów wsparcia od właściciela Reddita i męża Sereny Williams, Alexisa Ohaniana, oraz zebrał kolejne 30 000 dolarów za pośrednictwem GoFundMe na opracowanie pierwszego na świecie ciągłego, zasilanego energią słoneczną reaktora pirolitycznego mikrofalowego. Urządzenie to pomogłoby usprawnić proces przekształcania odpadów w bardziej wartościowe produkty, takie jak paliwo lub chemikalia, i można śmiało powiedzieć, że świat bardzo tego potrzebuje.

Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl
[Obrazek: Bez-nazwy-25489.png]
Skocz do:

Wiadomości w tym wątku
Wynalazca, który potrafi przekształcić plastikowe śmieci w paliwa, nagle zniknął - przez Amon - 07-31-2025, 10:39 AM

« Starszy wątek Nowszy wątek »