Alex Jones jest kontrowersyjnym amerykańskim dziennikarzem, który stał się znany dzięki swojemu radiowemu i internetowemu programowi "The Alex Jones Show". Jones znany jest ze swoich skrajnych teorii spiskowych oraz antyrządowych i antysystemowych poglądów.
Jones zaczął swoją karierę jako dziennikarz radiowy w Austin, Teksasie. W 1996 roku założył firmę Media Wars, a w 1999 roku uruchomił swoją stronę internetową Infowars.com, gdzie publikował artykuły i materiały wideo dotyczące polityki, zdrowia i innych kwestii społecznych.
Wraz z rozwojem swojego programu radiowego i strony internetowej, Jones stał się jednym z najbardziej kontrowersyjnych i wpływowych amerykańskich dziennikarzy. Jego teorie spiskowe, takie jak twierdzenie, że zamachy z 11 września były inscenizowane przez rząd amerykański, spotkały się z ostrą krytyką i potępieniem ze strony innych mediów.
Uważa, że rząd Stanów Zjednoczonych działa w ukryciu, ukrywając przed obywatelami prawdziwe intencje i plany. Jego teorie spiskowe obejmują między innymi przekonanie o istnieniu tajnej organizacji New World Order, która rzekomo chce wprowadzić jednoczesny rząd światowy.
Jednym z najbardziej kontrowersyjnych momentów w karierze Jonesa był atak na szkołę podstawową Sandy Hook w 2012 roku, kiedy to 20 dzieci i 6 nauczycieli zostało zastrzelonych przez uzbrojonego napastnika. Jones propagował teorię spiskową, jakoby atak był kłamstwem rządu, którego celem było zaostrzenie przepisów dotyczących broni palnej. Jego twierdzenia spotkały się z gwałtowną krytyką ze strony rodzin ofiar oraz społeczeństwa.
Jones jest również znany ze swoich produkcji filmowych, w których porusza kontrowersyjne tematy. Oto kilka z nich:
1. ,,Endgame: Blueprint for Global Enslavement" (2007) - Film ukazuje jego wizję spisku, w którym rządy światowe dążą do wprowadzenia Nowego Porządku Świata, a ludzkość jest skazana na niewolnictwo. Film prezentuje Jonesa w roli narracji oraz zawiera liczne fragmenty wywiadów.
2. ,,The Obama Deception" (2009) - Film, w którym Jones krytykuje prezydenta Baracka Obamę i jego rządy za rzekome działania antykonstytucyjne i przeciwko wolności obywatelskiej. Jones przedstawia swoje przekonanie, że rząd Obamy działał w interesie korporacji, a nie ludzi.
3. ,,Loose Change" (2007) - nad którym Jones pracował jako producent wykonawczy. Film ten skupia się na wydarzeniach z 11 września i prezentuje kontrowersyjną teorię spiskową, że zamachy te były inscenizowane przez rząd USA.
4. ,,Bohemian Grove" - przedstawia jego próby przeprowadzenia nieautoryzowanego śledztwa w elitarnym klubie Bohemian Grove, gdzie podobno odbywają się tajne spotkania światowych przywódców i biznesmenów. Jones ukazuje w nim nie tylko swoje próby przekroczenia granic prywatności, ale także skupia się na teoriach spiskowych dotyczących tajemniczych rytuałów i praktyk odprawianych przez członków klubu. Film stał się kontrowersyjny i spotkał się z zarzutami o manipulację faktami.
Co ciekawe ten film dokumentalny jest praktycznie niemożliwy do znalezienia po wpisaniu fraz związanych z tym filmem w wyszukiwarce youtube co sugeruje że najwyraźniej jest powód i to nie byle jaki aby film ten nie był oglądany.
Poniżej link do pełnometrażowego dokumentu pt. ,,Bohemian Grove" produkcji Alexa Jonesa:
LINK:
https://www.youtube.com/watch?v=FpKdSvwYsrE&t=2s
Moje osobiste zdanie na temat Alexa Jonesa:
Jest to zdecydowanie jedna z najbardziej kontrowersyjnych osób o jakiej dowiedziałem się w internecie. Jego kariera dziennikarska od wielu lat jest zagrożona a on sam jest na celowniku ludzi i organizacji które bez strachu i zdecydowanie krytykuje przedstawiając wiarygodne dowody oraz rzeczowo, logicznie oraz niekiedy emocjonalnie argumentuje.
Oglądałem wiele wywiadów oraz podcastów z udziałem Jonesa i mam wrażenie że chęć przekazania prawdy publice oraz chęć zwrócenia uwagi ludzi na aspekty związane z rzeczami spoza ciepłych i wygodnych czterech ścian odbiło się przez lata na jego psychice. Przez długi okres czasu był on poniżany, dyskredytowany oraz blokowany a pomimo tego on wciąż walczy o prawdę. Ten gość ma niesamowitą wiedzę na wiele tematów ale to w trakcie słuchania podcastów z jego udziałem dowiedziałem się o rzeczach o których nigdy w życiu bym nie pomyślał a genialnie wpisują się w ,,teorie spiskowe".
Alex Jones jest według mnie bardzo charyzmatyczną postacią która szczerze walczy z dezinformacją i chce aby ludzie znali prawdę.