dodany przez Amon w Zagadkowy Świat
Cytat:"Niezależnie od tego, czy jest to fakt, czy fikcja, jest to rzadka historia i przedstawia ideał społeczeństwa i rządu, który sprawi, że przeciętny czytelnik będzie chciał być obywatelem nowo odkrytej Żelaznej Republiki".
Cytat:Grudzień 1895 "Kotwica na dziobie została szybko zwolniona, ale nie było dna, więc kotwiczenie byłoby bezużyteczne. Prąd porwał nas i nie pozostało nam nic innego, jak wejść prosto do przerębla lub rozbić się na lodowym zboczu. Prąd wciągnął nas między ściany lodu, a gdy przechodziliśmy przez te ściany, moje serce zatonęło i poczułem dreszcz, jakiego musiał doświadczyć Kolumb, gdy jego długie poszukiwania Antyli spełniły jego oczekiwania. "
Cytat:Żeglowaliśmy na południe od Lodowej Ściany przez następne 7 miesięcy i pewnego wczesnego ranka odkryliśmy pięknie oświetlone miasto. Miasto było oświetlone, poruszały się tu wozy bez koni i w przeciwieństwie do hałaśliwych miast Ameryki w 1895 roku, to miasto było absolutnie ciche.
Cytat:"Czy byłbyś tak uprzejmy i powiedział mi, co to za kraj i jaka to część świata?" odpowiedział, "to Żelazna Republika, a kontynent, na którym stoisz, jest tak daleko od zamarzniętego oceanu, jak twój własny kontynent Ameryki".
Cytat:"Nazywamy go również Rdzenną Republiką, ponieważ ty i my jesteśmy tą samą rasą ludzką, wielu z nas przybyło tu 200 lat temu...".
Wiadomości w tym wątku |
Antarktyda: Żelazna Republika - podróż za lodową ścianę - przez Amon - 06-28-2023, 10:50 AM
|