Naukowcy odkryli najgłębszą „niebieską dziurę” na świecie
Dopiero w 2021 roku naukowcy odkryli tak zwaną „Błękitną Dziurę” Taam Ja' u wybrzeży Meksyku i Belize. Teraz są pewni, że ten cud natury jest najgłębszym znanym z tych naturalnie występujących otworów w oceanie. Oznacza to, że znacznie bije ona poprzedniego rekordzistę z Chin - choć jej rzeczywiste wymiary nie zostały jeszcze nawet zarejestrowane. Meksykańscy naukowcy dokonali niedawno prawdziwie sensacyjnego odkrycia u wybrzeży półwyspu Jukatan. Udało im się udowodnić, że najgłębsza tak zwana „niebieska dziura” na świecie znajduje się na wodach między Meksykiem a Belize.
Odkryte dopiero w 2021 r. zjawisko naturalne znane jako Taam Ja' przez długi czas było uważane za „tylko” numer dwa za poprzednim chińskim rekordzistą, Sansha Yongle Blue Hole. Jednak jego superlatywna głębokość ponad 300 metrów została nie tylko przełamana przez obecne odkrycie, ale praktycznie sproszkowana.
Według BBC, naukowcy długo zakładali, że Taam Ja' ma głębokość 275 metrów. Do czasu, gdy w grudniu 2023 roku ponownie przyjrzeli się fenomenalnemu zapadlisku. Wyniki przekroczyły nawet najśmielsze oczekiwania. Meksykańska błękitna dziura ma co najmniej 420 metrów głębokości. I nawet to jest tylko szacunek, ponieważ naukowcy nie byli jeszcze w stanie zlokalizować dna „oceanicznego giganta”, nawet przy użyciu najnowocześniejszej technologii. Taam Ja' może być zatem znacznie głębszy.
„Wciąż musimy znaleźć jego dno”
Ale to nie wszystko. Obecnie zakłada się, że dziura w Atlantyku może być tylko niewielką częścią ogromnej sieci tuneli znajdujących się głęboko w jego wnętrzu. Meksykańscy naukowcy opublikowali swoje odkrycia dotyczące Taam Ja' w czasopiśmie „
Frontiers in Marine Science”. „Musimy jeszcze znaleźć jego dno”, pisze jeden z autorów badania, według
CBS. Nowy rekord został ustalony przy użyciu technologii o nazwie SWiFT CTD, która może określić między innymi przewodność, temperaturę i głębokość wody.
Błękitne dziury, takie jak Taam Ja', to nie tylko imponujące cuda natury. Są one również oazą poniżej poziomu morza dla zadziwiającej różnorodności biologicznej flory i fauny morskiej.
Stanowią one siedlisko dla mięczaków, koralowców, gąbek, żółwi, rekinów i innych. Ponieważ jednak większość z nich jest wciąż niezbadana ze względu na ich głębokość, bardzo niewiele wiadomo o rzeczywistym życiu poniżej poziomu morza. Dlatego też, według naukowców, planowane są dalsze badania.
Niebieska dziura jest wynikiem erozji skał spowodowanej przez wyciekającą wodę. To zżera skałę, w tym konkretnym przypadku wapień. Jeśli w końcu zawali się z powodu wietrzenia, czasami powstają ogromne dziury, takie jak Taam Ja'.
Słynne na całym świecie cenoty, wypełnione słodką wodą dziury w Meksyku, również powstały w ten sposób. Nowy rekordzista świata pod względem głębokości niebieskiej dziury z pewnością sprawi, że naukowcy będą zajęci i zdumieni przez długi czas.
Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl