CIA symulowała porwania przez UFO w Ameryce Łacińskiej
![[Obrazek: Screenshot-2026-03-13-at-10-37-35-Die-CI...erte-m.png]](https://i.ibb.co/5WkH3Byk/Screenshot-2026-03-13-at-10-37-35-Die-CIA-simulierte-m.png)
Dr Jacques Vallée posiada tytuł magistra astrofizyki oraz doktorat z informatyki. Temat UFO po raz pierwszy wzbudził jego zainteresowanie, gdy pracował jako astronom w Paryżu. Zajmując się tym tematem, zbadał niezliczone raporty dotyczące UFO i rzekomych istot pozaziemskich. Odegrał kluczową rolę w skłonieniu uznanego środowiska naukowego do zbadania dowodów i danych dotyczących tej poważnej kwestii, która w jego czasach była w dużej mierze wyśmiewana. To dzięki niemu zjawisko to cieszy się dziś tak dużą wiarygodnością. Vallée jest jednym z wielu, którzy pisali i dokumentowali zaskakujące dowody na to, że dobrze zainscenizowane fałszerstwa i manipulacje mediów wprowadzały badaczy UFO w błąd i odwracały ich uwagę od rzeczywistego zjawiska UFO, od prawdziwych wydarzeń.
W jednej ze swoich książek, „Zakazana nauka 4”, opisuje swoje prywatne badania nad niewyjaśnionymi zjawiskami w latach 1990–2000. W tym czasie podróżował po całym świecie jako inwestor w dziedzinie zaawansowanych technologii. Jest to rodzaj dziennika, w którym dokumentuje swoje doświadczenia i spotkania, próbując zbadać i zgłębić to zjawisko.
W wpisie z czwartku, 26 marca 1992 r., Valle pisze:
Cytat:„Otrzymałem dokument potwierdzający, że CIA symulowała porwania przez UFO w Ameryce Łacińskiej (Brazylia i Argentyna) jako eksperymenty wojny psychologicznej”.
W poniedziałek, 16 kwietnia 1990 r., napisał:
Cytat:„Podczas lunchu z pułkownikiem Ronem Blackburnem (siły powietrzne) w Gatehouse w Palo Alto ujawnił on, że grupa „Secret Onion” została założona w 1985 r. w tajnym zbiorniku w jego piwnicy w Lockheed Skunk Works. Pułkownik John Alexander przyniósł mu listę osób z wewnętrznego kręgu. Podzielili świat na koncentryczne warstwy zaufania i umiejętności. John przedstawił Blackburnowi Eda Damesa. Blackburn i ja sformalizowaliśmy nasze plany podróży do Nowego Meksyku 4 maja, na płaskowyż – rzekomo w celu spotkania z obymi”.
Co ciekawe, pułkownik John Alexander pisze o Blackburnie w swojej książce „UFO, mity, spiski i rzeczywistość”.
Cytat:„Wśród osób, które spotkałem, był dr Ron Blackburn, emerytowany podpułkownik Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych, który pracował wówczas w Lockheed Skunk Works w Burbank. lackburn jako pierwszy zapytał mnie, czy słyszałem kiedyś o słynnej Strefie 51. Na początku lat 80. placówka ta nie była jeszcze powszechnie znana nawet w kręgach wojskowych, nie mówiąc już o opinii publicznej, mimo że działała już od dziesięcioleci..."
Cytat:"Wspólnym zainteresowaniem Blackburna i moim były UFO. Dyskutowaliśmy na temat wielu możliwości, kto mógłby być odpowiedzialny za badania nad UFO. Oboje wierzyliśmy, że istnieje organizacja, prawdopodobnie w ramach Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych, która ponosi za to odpowiedzialność. Przyznaliśmy jednak, że niezależnie od tego, kto sprawuje nadzór, musi istnieć również współpraca między różnymi agencjami. Zakładaliśmy, że ktoś musi kierować tymi działaniami i znaliśmy wszystkie popularne historie i plotki. Roswell, jak zakładaliśmy, było prawdziwym wydarzeniem związanym z UFO."
Cytat:„Jestem przekonany, że rząd pracuje nad UFO” – powiedział mi. „Jak prawdopodobne jest, że niektórzy świadkowie zostali oszukani przez specjalne efekty wojny psychologicznej?” – odparłem, myśląc o przypadkach takich jak Bentwaters w Wielkiej Brytanii czy Cergy-Pontoise we Francji. „Są całkiem niezłe” – przyznał.
Cytat:„Załóżmy, że kieruje się słaby laser podczerwony w oczy ludzi; nie szkodzi im to, ale może wywołać halucynacje. Przeprowadzono eksperymenty, w których wysyłano promień mikrofalowy przez mózg osoby; przechwytuje się przekazywany wzór energii. W ten sposób można wpływać na ludzi, a nawet sprawiać, że słyszą różne rzeczy. Wykorzystywano również hologramy”.
Ciekawa jest rozmowa, którą Valle przeprowadził z Blackburnem w 1990 roku, oraz fakt, że w 1992 roku napisał, iż otrzymał dokument, zgodnie z którym CIA była zaangażowana w inscenizację obserwacji UFO (uprowadzeń przez obcych). Jeśli połączymy tę informację z uwagą Blackburna, że wykorzystywano hologramy i że istnieją technologie umożliwiające wywoływanie stanów „halucynacyjnych”, otrzymamy następujący wniosek:
Jest to tylko jeden z wielu przykładów i poszlak, które przytaczają liczni badacze zajmujący się tą dziedziną, aby wywnioskować, że porwania były inscenizowane z nieznanych powodów – zjawisko to trwa do dziś. Nie jest to zaskakujące, jeśli zapozna się z metodami kontroli umysłu stosowanymi przez CIA, programami takimi jak MK Ultra i ich dążeniem do manipulowania opinią publiczną w różnych kwestiach. Nie jest to również zaskakujące, jeśli zapozna się z światem tajnych budżetów – światem, który jest znacznie bardziej zaawansowany technologicznie niż świat oficjalny. Richard Doty jest wielokrotnie wspominany w książce Valles. Jest emerytowanym oficerem Sił Powietrznych Stanów Zjednoczonych (AFSIO) i podczas swojej służby miał za zadanie rozpowszechniać dezinformacje na temat UFO. Rozpowszechnianie dezinformacji na temat istnienia UFO nie jest tajemnicą, a Doty przyznał, że wraz z kolegami infiltrował kręgi UFO, aby karmić ufologów i dziennikarzy kłamstwami i półprawdami, aby nigdy nie dowiedzieli się prawdy.
Jak widać, tego typu narracja ma wiele interesujących źródeł. Valle i wszyscy inni zajmujący się tą dziedziną są w pełni świadomi, że dzieje się tu coś realnego, prawdopodobnie coś pozaziemskiego i międzywymiarowego. Niniejszy artykuł nie ma na celu podważania samego zjawiska ani hipotezy o pozaziemskim pochodzeniu. Istnieją wiarygodne informacje o obserwacjach, odzyskaniu fragmentów wraku i ewentualnych zwłokach, a także raporty o kontaktach z „obcymi”, które można zbadać. Oczywiście istnieje również wiele dezinformacji, absurdalnych twierdzeń i szarlatanów, którzy rozpowszechniają kłamstwa i fałszywe informacje, aby zarobić pieniądze lub – jak niegdyś Doty – szerzyć dezinformację. Niezależnie od tego fakt pozostaje faktem: Istnieje poważna możliwość, że od wielu lat odwiedzają nas istoty pozaziemskie, inne cywilizacje.
Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl