(GreGG) Książki oraz inne materiały służące rozwojowi duchowemu oraz samorealizacji

dodany przez GreGG w Na każdy temat

Od nieco ponad roku interesuję się zagadkowością życia oraz bardziej zwracam uwagę na to co mnie otacza na co dzień. Chęć zmiany i poznania siebie w większym stopniu oraz zdecydowana decyzja nie podążania po tysiąckroć wydeptanymi ścieżkami przekonała mnie do częstszego sięgania po książki, artykuły, materiały wideo.

W ciągu minionego roku przeczytałem kilkanaście publikacji związanych z rozwojem duchowym, odkryciem własnego oryginalnego podejścia do świata oraz temat który okazał mi się bardziej interesujący niż przypuszczałem czyli kwestia śmierci i następnego etapu.

Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się informacjami oraz przedstawienie różnych pozycji, które wg Was, członków forum są pomocne i którym warto poświęcić swój czas w celu własnego rozwoju i poznania nowych faktów. 

LISTA KSIĄŻEK, KTÓRE ZDECYDOWANIE POLECAM: 

1. Misja - Michel Desmarquet 

[Obrazek: 866112-352x500.jpg]  

Książka autorstwa francuskiego pisarza Michela Desmarquet, która opowiada o jego rzekomych kontaktach z istotami pozaziemskimi i ich wpływie na jego życie. Książka ta miała ukazać się w 1994 roku, ale została wycofana ze sprzedaży z powodu kontrowersji i braku potwierdzenia autentyczności wydarzeń przez innych badaczy zjawisk pozaziemskich. 

Autor opisuje swoje doświadczenia i przemyślenia dotyczące duchowości, technologii i historii innej rasy. Książka jest pełna inspirujących myśli i wizji na temat naszej przyszłości jako ludzkości. Czytelnicy mogą poczuć się jakby sami uczestniczyli w tej fikcyjnej, ale jednocześnie prawdopodobnej podróży. 

,,Misja Michel Desmarquet" jest połączeniem fascynującej przygody z głębokimi przemyśleniami i refleksjami, które zachęcają do rozwijania własnego myślenia i duchowego rozwoju.

2. Wolna Wola - Dr. Tomasz Chałko

[Obrazek: WolnaWola.jpg]

Autor zgłębia temat wolnej woli i jej wpływu na nasze życie. 

Książka łączy naukowe spojrzenie na temat z filozoficznymi rozważaniami i praktycznymi wskazówkami. Autor udowadnia, że wolna wola jest realna i że możemy ją wykorzystywać, aby osiągać nasze cele i osiągnąć szczęście. 

Dr Chałko opowiada o tym, jak nasze decyzje i nasze myśli wpływają na nasze życie i jak możemy je kontrolować. 

Książka jest napisana w przystępny i zrozumiały sposób, co umożliwia czytelnikowi łatwe zrozumienie trudnych tematów. ,,Wolna Wola" jest warta polecenia dla osób poszukujących odpowiedzi na pytania dotyczące wolnej woli i jej wpływu na nasze życie.

3. Świadomość i nieśmiertelność

[Obrazek: Zrzut-ekranu-2022-01-3-o-15.18.47.png] 

Dr Tomasz Chałko zajmuje się tematem świadomości i jej związku z nieśmiertelnością. Przedstawia różne teorie dotyczące tego, co stanowi nasze ja i co się z nami dzieje po śmierci. 

Książka łączy filozofię, naukę i religię, aby pomóc czytelnikowi w zrozumieniu skomplikowanego zagadnienia jakim jest świadomość i nieśmiertelność. 

Dr Chałko opiera się na wiedzy z dziedzin takich jak neurobiologia, filozofia duszy i teoria informacji, aby pokazać, że nasza świadomość może istnieć poza ciałem. Książka jest napisana w przystępny sposób, co pozwala na łatwe zrozumienie skomplikowanych koncepcji. 

Ostatecznie, ,,Świadomość i nieśmiertelność" to fascynująca i inspirująca lektura dla każdego, kto interesuje się filozofią i nauką dotyczącą naszej egzystencji i istnienia po śmierci.

4. Świadoma dieta

[Obrazek: 943423-352x500.jpg]

Książka ta opowiada o koncepcji ,,świadomej diety", czyli podejściu do jedzenia, które zakłada, że każdy człowiek jest w stanie zrozumieć swoje potrzeby żywieniowe i nauczyć się zdrowo odżywiać, bez konieczności stosowania rygorystycznych diet czy  restrykcyjnych planów żywieniowych. 

W "Świadomej diecie" dr Chałko przekonuje czytelników, że kluczem do utrzymania zdrowia i prawidłowej masy ciała jest uważne spożywanie pokarmów, zgodne z własnymi potrzebami i preferencjami. Autor omawia także wpływ żywności na organizm oraz daje praktyczne wskazówki, jak zacząć zdrowo się odżywiać.

Książka zawiera również liczne przepisy na proste, smaczne i zdrowe dania, które można przygotować w domu. Ponadto, autor omawia temat suplementacji i podpowiada, które witaminy i minerały warto stosować, aby utrzymać dobre zdrowie.

5. Prawo rezonansu - Pierre Franckh

[Obrazek: prawo-rezonansu-b-iext101658012.jpg]

Poradnik z zakresu rozwoju osobistego, który opisuje ideę, że ludzie przyciągają do swojego życia to, na czym skupiają swoją uwagę i myśli.

Franckh wyjaśnia, że koncepcja ta opiera się na fizycznej zasadzie rezonansu, która mówi, że dwa obiekty o podobnych częstotliwościach będą w naturalny sposób do siebie przyciągać. W kontekście ludzkiego życia, to oznacza, że nasze myśli i uczucia wydzielają określoną częstotliwość, która przyciąga podobne myśli i uczucia z zewnątrz.

Książka opisuje, jak można wykorzystać tę ideę, aby przyciągać do siebie pozytywne doświadczenia i realizować swoje cele. Franckh przedstawia praktyczne wskazówki, jak zmienić swoje myśli i uczucia, aby wprowadzić pozytywny rezonans do swojego życia.

Autor zwraca uwagę, że pozytywne myśli i uczucia są kluczowe dla przyciągania pozytywnych doświadczeń, a negatywne myśli i uczucia prowadzą do przyciągania negatywnych sytuacji. Książka zawiera także historie i przykłady ludzi, którzy z powodzeniem zastosowali prawo rezonansu w swoim życiu.

Podsumowując, ,,Prawo rezonansu" to praktyczny poradnik, który opiera się na idei, że myśli i uczucia mają ogromną moc w naszym życiu. Franckh przedstawia sposoby, w jaki można wykorzystać tę moc, aby przyciągać dobre rzeczy i realizować swoje cele.

6. Potęga podświadomości - Joseph Murphy

[Obrazek: potega-podswiadomosci-b-iext122210618.jpg]

W swojej książce Potęga podświadomości, Murphy przedstawia teorię, że podświadomość może wpływać na nasze myśli, zachowanie i życie. Według autora, nasze podświadome przekonania i myśli mają ogromny wpływ na to, jak radzimy sobie w życiu i jakie cele osiągamy.

Murphy podkreśla, że podświadomość można programować, aby działała na naszą korzyść. W swojej książce przedstawia szereg technik, które mają pomóc czytelnikom wykorzystać potencjał swojej podświadomości, takie jak afirmacje, wizualizacja i medytacja.

Książka zawiera również wiele przykładów z życia, które mają ilustrować, jak potęga podświadomości może pomóc w osiąganiu sukcesu, zdrowia i szczęścia. Murphy podkreśla również znaczenie pozytywnego myślenia i podejścia do życia.

Potęga podświadomości stała się bestsellerem i jest uważana za klasykę literatury rozwoju osobistego. Jej wpływ na dziedzinę psychologii i duchowości jest nadal odczuwalny.

7. Podróże poza ciałem, Dalekie podróże, Najdalsza podróż - Robert A. Monroe

[Obrazek: Podroze-Poza-Cialem-Dalekie-Podroze-Robert-Monroe]

Pierwsza książka w serii, ,,Podróże poza ciałem", opublikowana w 1971 roku, opisuje pierwsze doświadczenie Monroe z podróżą poza ciałem, które miało miejsce przypadkowo podczas snu. Autor relacjonuje swoje odczucia, obserwacje i wrażenia związane z tym zdarzeniem oraz z kolejnymi próbami powtórzenia tego doświadczenia.

W drugiej książce z serii, ,,Dalekie Podróże" (1985), Monroe opisuje swoje dalsze doświadczenia z podróżami poza ciałem, które zdaniem autora, umożliwiły mu odkrycie istnienia wielu poziomów świadomości i wymiarów rzeczywistości. Książka zawiera także informacje na temat różnych technik i metod, które Monroe stosował, aby kontrolować swoje doświadczenia.

Trzecia książka, ,,Najdalsza Podróż" (1994), jest kontynuacją poprzednich dwóch tomów i skupia się na dalszych badaniach autora nad naturą ludzkiej świadomości i jej związku z podróżami poza ciałem. W tej książce Monroe przedstawia również swoją koncepcję "pomostu do światła", czyli teorii na temat procesu umierania i przejścia duszy do innego wymiaru rzeczywistości.

Książki Roberta A. Monroe są uważane za jedne z najbardziej wpływowych na temat podróży poza ciałem i inspirują wiele osób do eksplorowania tej dziedziny. Monroe jest uważany za pioniera w badaniach tego zjawiska i jego prace wywarły wpływ na rozwój wielu technik i metod stosowanych obecnie w celu osiągnięcia stanu poza ciałem.
Ciekawy temat i chwała ci za to. Ogólnie nie jestem w stanie streścić książek, które przerobiłem przez te wszystkie lata, na szybko mogę zdecydowanie polecić całą kolekcję jednego z lepszych pisarzy Anthony de Mello a w szczególności „Przebudzenie”, następnie książki Josepha P. Farrella dla przykładu „Wojna nuklearna sprzed 5 tysięcy lat” czy też seria książek od Jan van Helsinga typu „Rozmowy ze śmiercią”. Idąc dalej, Cremo Michael - Zakazana archeologia, Crowley Aleister - Księga Prawa, Dan Millman - Droga miłującego pokój wojownika, Księga Duchów - Allan Kardec, Rudolf Steiner - Teozofia Różokrzyżowców. Jako iż interesuję się od lat Ezoteryka/Okultyzmem przerobiłem wiele ksiąg typu Necronomicon, Tybetańska Księga Umarłych, Lemegeton itp. Które kształtują człowieka w aspektach często unikanych w zwykłych książkach, które można uzyskać w sklepach typu Empik czy też w miejscowej księgarni. Z całym przekonaniem mogę stwierdzić, że przerobiłem już większość ksiąg zakazanych przez wydawnictwa, które poruszają tematykę ezoteryczno-okultystyczną.
Skocz do:

« Starszy wątek Nowszy wątek »