Doświadczenia z pogranicza śmierci: Pięć niesamowitych relacji z zaświatów

dodany przez Amon w Ezoteryka / Okultyzm

Doświadczenia z pogranicza śmierci: Pięć niesamowitych relacji z zaświatów

[Obrazek: Screenshot-2024-11-08-at-13-06-03-Nm.png]

Co pojawia się po śmierci? Jasne światło na końcu tunelu, ponowne spotkanie ze zmarłymi członkami rodziny czy film z życia, który rozgrywa się przed twoim wewnętrznym okiem?

Pięć niesamowitych raportów z życia pozagrobowego. Raz po raz ludzie, którzy ledwo przeżyli wypadki lub choroby, zgłaszają nadprzyrodzone doświadczenia.

1. Szwed dwukrotnie był w stanie śmierci klinicznej - i oto, co zobaczył

Na platformie internetowej „Reddit” szwedzki student relacjonuje swoje doświadczenia ze śmiercią. - i oto co zobaczył">Według raportu brytyjskiej gazety »Daily Mail«, Sasha Eliasson był już dwukrotnie w stanie śmierci klinicznej przez około dwie minuty. Pierwszy raz Eliasson zmarł po wypadku motocyklowym w 2014 r. Drugi raz 22-latek doświadczył śmierci po operacji: Eliasson cierpiał z powodu ekstremalnego bólu, co spowodowało, że przedawkował środki przeciwbólowe. Jego tętno gwałtownie spadło. Czasami jego układ oddechowy przestawał działać.

„Umieranie nie jest gorsze od spania”

22-latek poinformował na Reddicie, że w obu przypadkach doświadczył jedynie „czarnej pustki”, wolnej od świadomości. „Opisałbym to jako drzemkę” - powiedział Eliasson na Reddicie. Zapytany, jakie to uczucie umrzeć, odpowiedział, że to tak, jakby ktoś po prostu nacisnął wyłącznik. Wiedziałby, że właśnie umarł tylko przez krótki czas na podstawie informacji dostarczonych przez lekarzy.

Nawet po doświadczeniu śmierci Szwed pozostaje przekonanym ateistą. „Wiem, że nie ma Boga ani nieba. Przynajmniej nie dla mnie”, mówi Eliasson. Niemniej jednak, student nie obawia się już śmierci, pisze Daily Mail. „Teraz wiem, że umieranie nie jest gorsze od spania. Kiedy umierasz, po prostu przestajesz żyć. Nie ma się czym martwić”. Dla niego to „część życia”.

2. Chora dziewięciolatka spotyka Jezusa w doświadczeniu bliskim śmierci, a następnie zostaje uzdrowiona

W USA dziewięcioletnia dziewczynka przeżyła doświadczenie bliskie śmierci, które zmieniło jej życie. Matka Annabel, Christy Wilson, spisała tę cudowną historię w książce „Cuda z nieba”. W wieku pięciu lat u Annabel zdiagnozowano dwie bardzo rzadkie i zagrażające życiu choroby układu pokarmowego, donosi regionalna gazeta „Star-Telegram”, powołując się na książkę. Przez lata mogła jeść tylko płynne pokarmy i odczuwała ciągły ból.

Wszystko to zmieniło się nagle w grudniu 2011 roku: ciężko chore dziecko spadło z drzewa i było nieprzytomne przez wiele godzin. W tym czasie dziewczynka twierdzi, że spotkała Jezusa. Kiedy się obudziła, została cudownie uzdrowiona.

Odesłana przez Jezusa

„Widziałam niebo i było naprawdę jasne, i widziałam moją babcię, która zmarła kilka lat wcześniej” - wyjaśniła Annabel amerykańskiemu kanałowi telewizyjnemu »FOX News«. „I stąd wiedziałam, że jestem w niebie”, mówi dwunastolatka. „Wierzę, że jestem uzdrowiona, ponieważ zapytałam Jezusa, czy mogę z Nim zostać, a On powiedział: 'Nie, Annabel, mam dla ciebie plany na ziemi, których nie możesz wypełnić w niebie. Jeśli odeślę cię z powrotem, nie będzie z tobą nic złego” - powiedziała Annabel w wywiadzie dla »FOX News«.

3. Neurochirurg zapada w śpiączkę i widzi „najpiękniejszy świat”

Jest 10 listopada 2008 roku, wpół do czwartej nad ranem, kiedy piekielny ból przeszywa kręgosłup 54-letniego neurochirurga Ebena Alexandra. Zastanawiam się, czy infekcja wirusowa, którą nosił przy sobie przez tydzień, wpływa na niego w ten sposób.

Nie ma mowy o śnie, więc bierze gorącą kąpiel. Gdy tylko wchodzi do wanny, przeszywa go kolejny silny ból. To zdecydowanie nie może być grypa. Kilka godzin później jego żona wzywa pomoc. Karetka zabiera nieprzytomnego mężczyznę do szpitala, a jego ciało jest uwięzione w wyraźnym napadzie padaczkowym. Część mózgu odpowiedzialna za świadomość została wyłączona. Alexander zapada w śpiączkę, cała jego kora przestaje funkcjonować. Jego stan jest poważny. Istniało 97-procentowe prawdopodobieństwo, że ojciec rodziny umrze. Gdyby mu się udało, byłby to przypadek pielęgniarski.

Ale Eben Alexander przeżył bez trwałego uszkodzenia mózgu - to medyczna tajemnica, mówi lekarz. Ale prawdziwy cud wydarzył się, gdy był prawie martwy, mówi Amerykanin. W swojej książce opowiada o swoim doświadczeniu bliskim śmierci. Był zanurzony w świecie, który wydawał mu się przerażająco realny. Świat czystego, jasnego, biało-złotego światła, który był „najdziwniejszym, najpiękniejszym światem”, jaki kiedykolwiek widział.

4 Matka trójki dzieci opuściła swoje ciało

Opuściła swoje ciało nad głową z zawrotną prędkością. Sabine Mehne nie miała szans na ucieczkę przed potężnym pociągiem, który zabrał ją do miejsca, w którym czas i przestrzeń nie miały już znaczenia. Najpierw zobaczyła swoje ciało oraz lekarzy i pielęgniarki w pokoju z zewnątrz, a potem światło. We wrześniu 1995 roku 38-latka została przyjęta do szpitala. Niecałe sześć miesięcy wcześniej zachorowała na ciężką grypę, z której nigdy nie wyzdrowiała. Pomimo wszelkich starań, lekarze nie byli w stanie postawić diagnozy.

Matka trójki dzieci odczuwała niesamowity ból: „Już wtedy żegnałam się z życiem. Myślałam, że ta choroba mnie zabije”.

„To było niesamowicie piękne”

Stało się to podczas badania ultrasonograficznego 14 września. Oderwana od swojego ciała, jej ból zniknął, a ona poczuła absolutną miłość i wolność - być może nawet nutę czegoś boskiego, wspomina rodzina i fizjoterapeuta. W tym samym czasie uruchomił się rodzaj filmu o życiu. „To nie było oglądanie moimi oczami, bardziej jak wewnętrzna wizja” - mówi Mehne.

To doświadczenie wydawało jej się rzeczywistością. Intensywne doświadczenie bliskie śmierci było niezwykle piękne. Pomogło jej to przetrwać trudny czas, który potem nastąpił. „Z drugiej strony, miałam szaloną tęsknotę, by tam wrócić”, relacjonuje Mehne, dodając, że »przez cztery lata myślałam, że chyba oszalałam«.

5. Czteroletni syn pastora: „Niebo istnieje naprawdę”

Książka „Heaven is for Real” jest bestsellerem w USA. Opisuje ona rzekome doświadczenie bliskie śmierci czteroletniego syna pastora z amerykańskiego stanu Nebraska. Mały Colton Burpo prawie zmarł podczas nagłej operacji po pęknięciu wyrostka robaczkowego. Po wyzdrowieniu opowiada rodzicom o niesamowitych spotkaniach, których rzekomo doświadczył w niebie. Mówi o Jezusie, aniołach i swoim zmarłym pradziadku, którego nigdy nie znał. Jego początkowo sceptyczny ojciec, pastor Todd Burpo, w końcu staje się coraz bardziej przekonany o wizycie syna w niebie. Hollywood nakręciło film na podstawie tego oryginału. Z wieloma kliszami, opartymi na wizjach Coltona: Niebo otwiera się za wieżami chmur, Jezus, ubrany w jasną szatę, bierze chłopca za rękę. Anioły śpiewają.

Film stał się hitem, gdy został wydany w USA w Wielkanoc. W Ameryce Północnej zarobił ponad 90 milionów dolarów (równowartość około 71 milionów euro). Badanie AWARE dostarcza dowodów na istnienie świadomości po zatrzymaniu akcji serca Nie ma naukowego dowodu na istnienie doświadczeń bliskich śmierci. Dla większości badaczy opisywane doświadczenia są złożonymi halucynacjami.

Międzynarodowe badanie na dużą skalę może ponownie podsycić debatę:. Najwyraźniej świadomość po zatrzymaniu krążenia może być obserwowana dłużej niż wcześniej zakładano. Badanie AWARE (AWAreness during REsuscitation) przeprowadzone przez międzynarodowych naukowców z University of Southampton trwało cztery lata. Wzięło w nim udział 2060 pacjentów z zatrzymaniem krążenia w 15 szpitalach w Wielkiej Brytanii, Austrii i Stanach Zjednoczonych. Według brytyjskiej gazety „The Telegraph”, tylko 330 z 2060 pacjentów przeżyło. Naukowcy przesłuchali 140 z nich w pierwszym wywiadzie, 101 pacjentów z tych 140 wzięło również udział w drugim wywiadzie. Naukowcy opublikowali teraz swoje wyniki w specjalistycznym czasopiśmie „Resuscitation”.

Cytat:"39 procent pacjentów, którzy przeżyli zatrzymanie krążenia i byli w stanie udzielić wywiadu, stwierdziło, że doświadczyli pewnego rodzaju świadomości. Jednak wielu z nich najwyraźniej nie było w stanie przypomnieć sobie, co faktycznie słyszeli i widzieli. Sugeruje to, że więcej osób może być początkowo aktywnych umysłowo, ale po wyzdrowieniu ponownie tracą pamięć” - mówi Sam Parnia.

Amon
www.strefa44.pl
www.strefa44.com.pl
[Obrazek: Bez-nazwy-25489.png]
Skocz do:

« Starszy wątek Nowszy wątek »